Hovězí loupaná plec na víně po italsku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600-800 hovězí loupané plece
700 ml červeného vína (těžšího)
2 cibule
2 mrkve
1/2 celeru (nebo 2-3 stonky řapíkatého celeru)
1 kořenová petržel
1/2 paličky česneku (neoloupané)
3 bobkové listy
kousek celé skořice
1 lžička celého hřebíčku
snítka čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
pepř
sůl
hladká mouka
olivový olej (extra virgn)
hovězí vývar (k naředění omáčky)

Postup přípravy receptu

  1. Maso vcelku nasolíme a vložíme do větší mísy.

  2. Přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na středně velké kusy, cibuli velmi hrubě nasekanou, celou skořici, hřebíček, celý pepř, rozmarýn a neoloupaný česnek. Zalijeme červeným vínem tak, aby vše bylo ponořené.

  3. Po minimálně dvanácti hodinách maso vyjmeme, osušíme a obalíme v hladké mouce.

  4. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a maso opečeme ze všech stran dohněda.

  5. Mezitím scedíme zeleninu z vinného nálevu a víno uchováme.

  6. K opečenému masu přidáme scezenou a okapanou zeleninu s kořením a restujeme asi 5 minut.

  7. Poté zalijeme vínem z marinády, vyjmeme česnek a skořici a uvedeme k varu.

  8. Teplotu snížíme na minimum, přiklopíme pokličkou a za průběžného hlídání dusíme 2,5-3 hodiny. Měkké maso vyjmeme a krájíme na plátky.

  9. Ostatní suroviny propasírujeme, případně ještě rozmixujeme, naředíme silným vývarem a dochutíme solí, pepřem a cukrem.

  10. Výslednou omáčku můžeme zjemnit silným plátkem másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!