Hovězí krk na másle smažený

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

250 g hovězí krk (případně podplečí)
sůl
čerstvě mletý pepř
hladká mouka
máslo + olej
cca 70 ml smetany ke šlehání
bylinky nebo česnek dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Z hovězího masa (krku nebo podplečí) ukrojíme plátky cca 2 - 4 cm široké, podle toho, do jaké míry, chceme mít plátky propečené. U nás nefrčí krvavé, takže dva, maximálně 2,5 cm je tak akorát.

  2. Tuk z masa neodkrajujeme, tedy pokud ho není po stranách přespříliš, protože kde je tuk, tam je chuť. Plátky nenaklepáváme, strany nenakrajujeme, jen osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem z obou stran. Před smažením lehce zaprášíme hladkou moukou.

  3. Pánev roztopíme, přidáme maličko oleje (máslo se s ním nebude přepalovat) a pak i máslo (cca 40 gramů). Do másla položíme připravené plátky a smažíme z obou stran dozlatova. Obracíme pouze jednou, po úplném osmažení, do masa nebodáme vidličkou, ale podebíráme ho.

  4. Po osmažení maso vyndáme odpočinout na předehřátý talíř, do výpeku, pokud jej chceme ještě ochutit, můžeme vložit rozmáčknutý stroužek česneku nebo snítku tymiánu, majoránky nebo rozmarýnu, nalijeme smetanu, kterou necháme na mírném ohni zredukovat do krémovější konzistence, případně ještě dosolíme a opepříme.

  5. Na talíř k masu dáme přílohu (vařený brambor, šťouchaný, kaši...), maso doplníme připraveným sosem, ze kterého jsme vyndali česnek nebo bylinky, pokud jsme je použili, a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!