Hovězí kližka na cibuli s houbovou bramborovou kaší
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězí kližky
- 5 cibulí (středních)
- 2 hrsti hříbků (nakrájených)
- 2 lžíce másla
- olej
- hovězí vývar
- tymián
- svazek petrželky
- sůl
- barevný pepř (mletý)
- Na kaši:
- brambory
- mléko (horké)
- máslo
- sůl
- - množství podle strávníků
Postup Hovězí kližka na cibuli s houbovou bramborovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Kližku nakrájíme na plátky a na stranách nařízneme, aby se nezkroutily. Cibuli oloupeme a pokrájíme na proužky.
V kastrole rozehřejeme olej se lžící másla, vhodíme cibuli a necháme zesklovatět. Shrneme ji na stranu, vložíme maso a zprudka ho orestujeme. Osolíme, opepříme, podlijeme vývarem, maso by nemělo být potopené a necháme dusit doměkka. Je-li třeba, podlijeme běhen dušení dalším vývarem, ale opatrně,´měla by zůstat přírodní šťáva zahuštěná jen cibulí.
Na pánvi rezehřejeme zbytek másla, přidáme plátky hub, osolíme a dusíme je doměkka.
Bramborovou kaši připravíme obyklým způsobem a vmícháme do ní podušené houby (část si můžeme nechat stranou na ozdobu).
Na talíře rozdělíme měkké maso, pokryjeme ho dušenou cibulí, podlijeme šťávou, přidáme bramborovou kaši, kterou ozdobíme plátky hub a hustě posypeme jemně pokrájenou petrželkou a lístky tymiánu.