Hovězí jazyk na černo

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího jazyka
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
1 větší cibule
1 lžíce octa
sůl
pepř
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
špetka tymiánu
3 hřebíčky
Omáčka:
3 dl červeného vína
3 lžíce švestkových povidel
perník na strouhání
hladká mouka na jíšku (nebo tmavá hotová jíška)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve omyjeme a očistíme kořenovou zeleninu. Pokrájíme ji spolu s cibulí na kolečka.

  2. Jazyk omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do tlakového hrnce (pokud máte, když ne, stačí normální hrnec, ale doba přípravy se o hodinu prodlouží). Jazyk v hrnci zalijeme vařící voudou a přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, sůl, ocet, nové koření, celý pepř, tymián a hřebíček. Kuličkové koření vkládám do hrnce v uzavřené nádobce na koření. Vaříme 50-60 minut v tlakovém, v obyčejném hrnci 2 hodiny.

  3. Poté jazyk vyjmeme a sloupneme (stáhneme), pokrájíme na plátky. Také vyjmeme nádobku s kořením.

  4. Do omáčky vlijeme 3 dl červeného vína, vložíme povidla, strouhaný perník a dohustíme jíškou. Tyčovým mixérem omáčku mixujeme do hladka. Ještě asi 20 minut provaříme. Dochutíme solí, pepřem a můžeme popřípadě přidat i cukr. Plátky masa přidáme před koncem, aby se prohřály. Servírujeme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!