Hovězí guláš Richarda Nováka

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 hrst majoránky
0,5 hrnku hladké mouky
3 lžíce rajského protlaku
5 lžic vepřového sádla
6 stroužků česneku
5 ks cibule
1,5 kg hovězí kližky
3 lžíce mletá sladké papriky
1 špetka mletého chilli
1,5 l vývaru z kostí
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce uzené papriky
podle chuti:
sůl, mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu.

  2. Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví.

  3. Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, zamícháme a dolijeme zbytek vývaru.

  4. Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou, připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny.

  5. Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!