Houbový koláč

Recepty, Houby

Suroviny

Těsto:
100 g másla
1,25 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
4-6 lžic ledové vody
Náplň:
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
sůl
pepř
500 g hub
1 hrnek mléka
3 vejce
špetka muškátového oříšku
1,5 hrnku sýru

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si těsto. Nakrájíme máslo na malé kostičky a dáme do lednice vychladit.

  2. V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vychladlé máslo a spojíme. Po lžících přidáváme vodu, aby nám vzniklo vláčné těsto. Dáme do lednice na 30 minut.

  3. Na náplň rozehřejeme ve větším hrnci olej, přidáme pokrájenou cibuli a necháme orestovat asi minutu. Přidáme nakrájené houby, dochutíme pepřem a solí a restujeme 8-10 minut za stálého míchání.

  4. Mezitím vyndáme těsto, vyválíme ho, dáme do formy a vyplníme i její stěny (u mě kulatá dortová, ale lepší je normální zapékací, kvůli zálivce). Těsto na dně propíchneme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 20-25 minut do zezlátnutí.

  5. Na upečené těsto dáme 1/2 nastrouhaného sýru, poté houbovou směs a zasypeme zbytkem sýru. Zalijeme vejci ušlehanými s mlékem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pečeme 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!