Houbové závitky z rýžového papíru

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

8 kulatých plátů rýžového papíru
1 hrst sušených lesních hub
1 hrst sušených hub jidášovo ucho
1 mrkev
1 pórek
4 stroužky česneku
4 lžíce sójové omáčky
100 ml suchého bílého vína
1 lžička hnědého cukru
1 lžička chilli omáčky
arašídový olej nebo sezamový olej
slunečnicový olej na smažení závitků

Postup přípravy receptu

  1. Houby namočíme nejméně na půl hodiny, lépe na hodinu do studené vody.

  2. Poté je scedíme, vymačkáme přebytečnou tekutinu a nakrájíme na proužky.

  3. V pánvi rozehřejeme trochu arašídového nebo sezamového oleje a osmahneme na něm houby dopoloměkka.

  4. Přilijeme bílé víno, necháme ho odpařit a vše pokropíme sójovou omáčkou, cukrem, chilli omáčkou a solí.

  5. Přidáme mrkev nakrájenou na slabé nudličky, necháme ji podusit na skus, přisypeme česnek nakrájený na proužky a restujeme doměkka.

  6. Průběžně podléváme malým množstvím vývaru nebo vody.

  7. Ve chvíli, kdy je vše křupavé, ale nikoli rozvařené, pánev odstavíme, přidáme kolečka pórku, přiklopíme a necháme je zavadnout.

  8. Směs necháme vychladnout a dochutíme.

  9. Placky z rýžového papíru namáčíme do vlažné vody (asi na dvě vteřiny), na podložce je necháme změknout, aby se daly tvarovat a doprostřed navršíme vrchovatou lžíci houbové směsi.

  10. Zabalíme do závitků (nejdřív přehneme boční strany a poté srolujeme), které necháme chvíli zaschnout, nejlépe na olejem potřené podložce.

  11. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova a dáváme pozor, aby se jednotlivé smažící se závitky k sobě nepřibližovaly, protože by se přilepily, poničily obal a obsah by vytekl do oleje.

  12. Podáváme s různými omáčkami k namáčení - sójovou, tonkatsu, sladko-ostrou chilli apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!