Houbové závitky z rýžového papíru
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 8 kulatých plátů rýžového papíru
- 1 hrst sušených lesních hub
- 1 hrst sušených hub jidášovo ucho
- 1 mrkev
- 1 pórek
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička chilli omáčky
- arašídový olej nebo sezamový olej
- slunečnicový olej na smažení závitků
Postup Houbové závitky z rýžového papíru
Postup přípravy receptu
-
Houby namočíme nejméně na půl hodiny, lépe na hodinu do studené vody.
Poté je scedíme, vymačkáme přebytečnou tekutinu a nakrájíme na proužky.
V pánvi rozehřejeme trochu arašídového nebo sezamového oleje a osmahneme na něm houby dopoloměkka.
Přilijeme bílé víno, necháme ho odpařit a vše pokropíme sójovou omáčkou, cukrem, chilli omáčkou a solí.
Přidáme mrkev nakrájenou na slabé nudličky, necháme ji podusit na skus, přisypeme česnek nakrájený na proužky a restujeme doměkka.
Průběžně podléváme malým množstvím vývaru nebo vody.
Ve chvíli, kdy je vše křupavé, ale nikoli rozvařené, pánev odstavíme, přidáme kolečka pórku, přiklopíme a necháme je zavadnout.
Směs necháme vychladnout a dochutíme.
Placky z rýžového papíru namáčíme do vlažné vody (asi na dvě vteřiny), na podložce je necháme změknout, aby se daly tvarovat a doprostřed navršíme vrchovatou lžíci houbové směsi.
Zabalíme do závitků (nejdřív přehneme boční strany a poté srolujeme), které necháme chvíli zaschnout, nejlépe na olejem potřené podložce.
Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova a dáváme pozor, aby se jednotlivé smažící se závitky k sobě nepřibližovaly, protože by se přilepily, poničily obal a obsah by vytekl do oleje.
Podáváme s různými omáčkami k namáčení - sójovou, tonkatsu, sladko-ostrou chilli apod.