Houbová omáčka z praváků
Recepty, HoubySuroviny
- předvařené rozmražené houby - praváci (nebo sušené)
- 1 větší cibule
- lžíce sádla
- 1/2 kelímku sladké smetany
- 400 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývar z hub
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup Houbová omáčka z praváků
Postup přípravy receptu
-
Na sádle orestujeme jemně nakrájenou cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme drcený kmín a předem rozmražené houby – pravé hřiby nejlépe (čerstvé, sušené), osolíme, opepříme a dusíme asi 10 min.
Pokud jsou houby čerstvé nebo sušené dusíme déle a podlijeme vodou. Přidáme houbový vývar (vývar mrazím, když připravuji uvařené houby k mražení), pokud nemáme, podlijeme asi 0,3 l vody. Do hrníčku dáme mlíko a rozmícháme v něm hladkou mouku a nalijeme do omáčky a provaříme asi 15 minut, aby nebyla v omáčce cítit mouka.
Dochutíme dle potřeby, pokud něco z koření chybí. Ke konci nalijeme smetanu na zjemnění.
Když je omáčka moc hustá, trošku rozředíme vodou, nalijeme vlažnou, aby se nám smetana nezdrcla.
Jako přílohu podáváme kynutý knedlík nebo lehčí těstovinu, rádi máme vařené nebo pečené hovězí maso.
Omáčka může být i bez něj. Dobrou chuť:o)