Houbová omáčka na kysané smetaně

Recepty, Houby

Suroviny

300 gramů čerstvých hub (nejlepší jsou hřibovité)
kelímek kysané smetany
1 cibule
4 lžíce másla
1 lžíce mouky
sůl
pepř
kmín
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme.

  2. Na pánvi si rozpustíme opatrně máslo (aby se nezačalo přepalovat, můžeme do něho přikápnout trochu oleje) a na něm zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku. Přidáme připravené houby, okmínujeme je, jemně osolíme a ze všech stran osmažíme.

  3. Pak je podlijeme horkou vodou a pod pokličkou všechno dusíme přibližně půl hodiny (tady je přesný čas těžko určit, tužší houby se mohou dělat i déle, ale u různých hříbků a babek by třicet minut mělo stačit).

  4. Ke kysané smetaně přidáme trochu teplého základu na houbovou omáčku a dokonale v ní rozšleháme lžíci hladké mouky. Pak vše přidáme k houbám, rozmícháme a ještě chvíli krátce podusíme.

  5. Nakonec už jen stačí dochutit čerstvě nadrceným pepřem, solí a případně (ale to není nutné) octem nebo/a koprem.

  6. Houbová omáčka na smetaně se podává buď s klasickým houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Nic více (jako např. buřt, řízek nebo tlačenku) už k ní netřeba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!