Houbová omáčka bez smetany

Recepty, Omáčky

Suroviny

2 hrsti mražených hub
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce sádla
1 dl vepřového vývaru
1 bobkový list
mletý pepř
sůl
houbové koření (Koření Reny - Jowišanka bez glutamátu) - nemusí být
3 PL kvalitního pomazánkového másla (Bystřické, Choceňské),
1 PL hladké mouky
trocha vody
2-3 dl mléka
1/2 lžičky octa

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na rozehřátém másle a sádle necháme zezlátnout na kostičky nakrájenou cibuli, přimícháme rozmrazené a scezené houby, přidáme bobkový list, trošku soli, houbové koření a pepř.

  2. Restujeme dohněda, podlijeme vývarem a dusíme přikryté 30 minut, občas promícháme a podlijeme vývarem, aby se houby nepřichytily ke dnu.

  3. K houbovému základu přidáme pomazánkové máslo, promícháme a necháme rozpustit.

  4. Hladkou mouku rozmícháme ve vodě dohladka, naředíme mlékem a vlijeme do hrnce k houbám, dobře promícháme a vaříme na mírném plameni dalších 15 minut, během kterých zredukujeme hustotu omáčky buď dalším dolitím tekutiny nebo odpařením. Vyjmeme bobkový list, podle chuti dochutíme octem.

  5. Podáváme s knedlíkem a masem uvařeným v masovém vývaru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!