Houbová omáčka a karlovarské koule

Recepty, Omáčky

Suroviny

Omáčka:
300 g pokrájených hub
1 menší cibule
2 cm plátek másla
5 lžic oleje
5 lžíc hladké mouky
1/2 lžičky kmínu
sůl
2 lžíce nasekané petrželky
1 l studeného vývaru (lze nahradit vodou a masoxem)
200 ml zakysané smetany nebo sladké smetany
citron
Knedlíky:
5 rohlíků
4 lžíce mléka
2 lžíce nasekané petrželky
120 g másla změklého
2 vejce
2 žloutky
sůl
3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Příprava omáčky: na oleji zpěníme cibulku, přidáme mouku, spojíme v jíšku a krátce opražíme. Zalijeme vývarem či vodou s masoxem a provaříme cca 10 minut. V mezičase si na másle podusíme osolené kousky hub spolu s kmínem a petrželkou, průběžně mírně podléváme.

  2. Po 15 min. přesuneme změklé houby do omáčky a společně ještě 5 minut provaříme. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu. Pokud použijeme sladkou smetanu, podle chuti okyselíme citronem. Dosolíme.

  3. Příprava knedlíků: rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, vsypeme petrželku, mouku a strouhanku a utřené máslo, smíchané s vejci a žloutky. Osolíme. Propracujeme lehce do kompaktní hmoty, aniž bychom příliš porušili kousky rohlíků, tvarujeme cca 5-7 cm koule, které vaříme ve vařící osolené vodě cca 10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!