Hokkaido-zeleninový krém

Recepty, Polévky

Suroviny

50 g dýně
150 g dýně (slupka a dužina se semínky) - dohromady cca 200 g
50 g pórku
1 větší cibule
2 větší rajčata
1 plátek celeru cca 2 cm široký
2 a více stroužků česneku - jak kdo má rád
1 lžíce oleje
plátek másla
500 ml libovolného vývaru nebo vody
sůl
mletý pepř na dochucení
pokud máme můžeme přidat pár stonků libečku na vyvaření
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme. Rajčata a dýni na větší kusy. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a pórek na kolečka.

  2. V hrnci rozehřejeme máslo společně s olejem a dáme na 3minuty orestovat cibuli s česnekem. Poté přidáme pórek, promícháme a necháme ho mírně zavadnout.

  3. Přidáme všechny zbývající suroviny, mírně osolíme a přidáme 500ml horké tekutiny.

  4. Pod pokličkou na slabém plameni vaříme 20minut. Pokud použijeme papiňák, tak od doby varu vaříme pod tlakem 10minut.

  5. Měkkou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a ještě přes jemné síto propasírujeme.

  6. Zeleninový krém naředíme vařící vodou do námi požadované hustoty, dle potřeby dochutíme a necháme minutu převařit. Přidáme nasekané bylinky a podáváme.

  7. V závěru, pokud máme rádi můžeme zjemnit sladkou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!