Hanácké hertepláky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
asi 1 kg brambor
asi 500 g polohrubé mouky
sůl
1. náplň:
mák (mletý)
cukr moučka (smíchat s mákem)
2. náplň:
povidla
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a na jemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké.

  2. Na pomoučněném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme nasucho na litinovém kolečku plynového sporáku z obou stran.

  3. Ještě teplé pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu zakapeme máslem a stočíme jako palačinku.

  4. Do hrnce je skládáme na sebe, mezi sebou je promazáváme máslem a uchováváme v teple. Jako druhá varianta je plnit je povidly nebo povidly a i sypat mákem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!