Frgálový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
200 ml vody
90 g cukru
1 žloutek
špetka soli
125 g změklého másla
20 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto. Nebo z části vody, cukru, celého množství droždí a trochy mouky uděláme kvásek, po jeho vykynutí přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 částí a každou vyválíme na velikost rozpínací dortové formy. Formu vymastíme máslem, vložíme první placku těsta, potřeme ji povidly, můžeme posypat mletými ořechy a přiložíme další placku těsta. Každou vrstvu těsta takhle potřeme a lehce posypeme ořechy, poslední přiložíme a necháme suchou.

  3. Po nakynutí dortu potřeme povrch zbylým bílkem, posypeme mandlovými lupínky a dáme upéct – vložíme do trouby vyhřáté na 170°C, pečeme asi 30 minut, pak teplotu ještě snížíme a dort dopečeme. Vpíchnutím špejle zkusíme, jestli je propečený a pokud ano, necháme ho částečně zchladnout ve formě a teprve pak z ní vytáhneme. Čerstvě upečený, ještě horký, můžeme potřít rozpuštěným máslem nebo směsí másla a rumu – povrch zvláční.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!