Francouzské brambory na maďarský způsob podle Štefana Margity

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1 kg syrových brambor
několik lžic olivového oleje
trochu strouhanky
4-5 vajec vařených natvrdo
2 nohy pikantní klobásy (nejlépe čabajky)
2 kelímky zakysané smetany
asi 80 - 100 g strouhaného sýra
sůl
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, vejce uvaříme natvrdo a taky je pokrájíme na plátky (třeba na kráječi vajec). Klobásu nakrájíme na slabší kolečka.

  2. Pekáček slabě vytřeme olivovým olejem, mírně posypeme strouhankou, poklademe pokrájenými bramborami (každou vrstvu brambor vždy mírně přisolíme), vezmeme několik koleček klobásy, poklademe sem tam na brambory, taktéž přidáme několik koleček vařených vajec. Vše trochu pokecáme kysanou smetanou (asi 2 lžíce). Dáme další vrstvu brambor, přisolíme a opakujeme až do vyčerpání přísad. Poslední vrstvou by měly být brambory. Dáme ještě trochu smetany a posypeme strouhankou (jen jako pocukrujeme) a zakápneme trochou olivového oleje (2 lžíce).

  3. Dáme péci na 30-35 minut do trouby předehřáté na 190 st.C, vyndáme, bohatě posypeme sýrem a poházíme malými kousky másla (máslo lze vynechat). Vrátíme do trouby a pečeme, až se sýr rozpustí a mírně zažloutne (tj. 5-10 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!