Francouzská hovězí pečeně

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

2 lžíce extra panenského olivového oleje
0,75 kg hovězí roštěné (nebo hrudí - prošpikované, zformované do válce a svázané)
2 střední plátky slaniny (kůra odstraněna, nasekané na kostičky)
1/2 pórku krájeného na tenké plátky
2 stroužky česneku na tenké plátky
6 francouzských šalotek loupaných
2-4 mrkve drobně nakrájené
250 ml (1 šálek) červené víno
250 ml (1 šálek) hovězího vývaru
1 čerstvá buquet garni:
celer
bobkový list
tymián
petržel - vše svázané nití do svazečku
600 g menších brambor řádně vydrhnutých (nebo oškrábaných) a podélně rozkrojených
150 g očištěných žampionů
Nasekané čerstvé bylinky (petrželka,pažitka, bazalka atd.)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 150 ° C, horkovzdušnou na 130 ° C, plynovou na 1 - 2 stupeň a vložte do mírně nahřátého oleje ve velkém hrnci připravené a svázané hovězí maso.

  2. Opékejte s obracením ze všech stran po dobu 6 minut, nebo dokud maso nezhnědne. Pak přeložte maso na talíř.

  3. Zahřejte zbývající olej v pánvi na středně nízké teplo. Přidejte slaninu a opékejte za stálého míchání, po dobu 1 minuty.

  4. Přidejte pórek a česnek a opékejte dál za stálého míchání, po dobu 3 minut, nebo dokud pórek nezměkne.

  5. Přesypte bez tuku do pekáče, tuk ponechejte v pánvi.

  6. Přidejte šalotku a mrkev na pánev a pečte za stálého míchání, po dobu 3 minut, nebo dozlatova. Přeložte na samostatnou misku a dejte stranou.

  7. Vraťte slaninovou směs a hovězí maso do pánve.

  8. Vmíchejte víno, pak dusíme po dobu asi 2 minut. Vložte do hovězího vývaru bouquet garni.

  9. Zakryjte a přeneste do trouby. Pečeme za občasného obracení masa po dobu 2 hodin.

  10. Do pekáče vysypeme šalotku a mrkev a pečeme po dobu 30 minut, nebo dokud maso není téměř měkké.

  11. Upečené maso odstavíme necháme zvolna vychladnout na pokojovou teplotu, pak uložme do ledničky na pekáči nebo ve vzduchotěsných obalech.

  12. Druhý den ochlazenou pečeni dáme na mírný oheň po dobu asi 10 min.

  13. Až se prohřeje, přidáme brambory a žampióny do pekáče k masu.

  14. Pečte ještě dále po dobu 40 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.

  15. Pečeni necháme přikrytou ještě dalších 15 minut.

  16. 10 minut před podáváním posypeme směsí jemně nasekaných zelených bylinek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!