Fisch and chips s remuládou

Recepty, Ryby

Suroviny

Ryba:
asi 800 g filetů z tresky (nebo jiné bělomasé ryby)
2 lžíce octa (klidně kvasného)
6 g droždí (z kostičky)
150 g hladké mouky
asi 150 ml světlého piva
sůl
2 lžíce oleje
1 bílek
olej na smažení
1 lžíce octa (sladového, může být i vinný)
Hranolky:
500 g brambor
olej na smažení¨
1 lžíce octa
Remuláda:
125 g majolky
1 natvrdo uvařené vejce
1 malá šalotka
1 sterilovaná okurka
1 lžička kaparů
1 lžíce nasekané petržele
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme, pokrájíme na hranolky a necháme je asi 20 minut stát ve studené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Z filetů ryb odstraníme kůži a pokrájíme je na menší kousky. Pokud máme rybu zmrzlou, necháme ji chvíli povolit ve vodě, do které jsme přidali trošku octa. Totéž můžeme udělat i s porcemi ryby čerstvé.

  2. Droždí dáme do misky, zalijeme asi čtyřmi lžicemi teplé vody, promícháme a necháme asi pět minut rozpustit. Pak přisypeme osolenou mouku, přidáme olej a pivo a umícháme těstíčko - mělo by být hustší, asi jako na lívance. Asi 20 minut ho necháme v teple stát. Potom ušleháme z bílku sníh a do těstíčka ho opatrně vmícháme.

  3. Předvaříme hranolky - asi 5-10 minut do poloměkka, zcedíme je a necháme na papírové utěrce vychladnout a oschnout.

  4. Porce ryby osušíme, v papírové utěrce z nich vymačkáme přebytečnou vodu, obalíme v mouce a pak v těstíčku. Smažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Po usmažení necháme na papírové utěrce odsát tuk. Ještě horké usmažené porce ryb mašlovačkou potíráme vinným octem, rozmíchaným v poměru 1:1 s vodou (kvasný ocet nedávejte, získali byste chuť znojemských okurek:D)

  5. Stejně tak dozlatova usmažíme předvařené hranolky a dáme do misky vyložené papírovou utěrkou, osolíme.

  6. Do majolky přidáme prolisované vejce, šalotku spolu s okurkou a kapary nasekáme nadrobno. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!