Fisch and chips s remuládou
Recepty, RybySuroviny
- Ryba:
- asi 800 g filetů z tresky (nebo jiné bělomasé ryby)
- 2 lžíce octa (klidně kvasného)
- 6 g droždí (z kostičky)
- 150 g hladké mouky
- asi 150 ml světlého piva
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 1 bílek
- olej na smažení
- 1 lžíce octa (sladového, může být i vinný)
- Hranolky:
- 500 g brambor
- olej na smažení¨
- 1 lžíce octa
- Remuláda:
- 125 g majolky
- 1 natvrdo uvařené vejce
- 1 malá šalotka
- 1 sterilovaná okurka
- 1 lžička kaparů
- 1 lžíce nasekané petržele
- sůl
- mletý černý pepř
Postup Fisch and chips s remuládou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme, pokrájíme na hranolky a necháme je asi 20 minut stát ve studené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Z filetů ryb odstraníme kůži a pokrájíme je na menší kousky. Pokud máme rybu zmrzlou, necháme ji chvíli povolit ve vodě, do které jsme přidali trošku octa. Totéž můžeme udělat i s porcemi ryby čerstvé.
Droždí dáme do misky, zalijeme asi čtyřmi lžicemi teplé vody, promícháme a necháme asi pět minut rozpustit. Pak přisypeme osolenou mouku, přidáme olej a pivo a umícháme těstíčko - mělo by být hustší, asi jako na lívance. Asi 20 minut ho necháme v teple stát. Potom ušleháme z bílku sníh a do těstíčka ho opatrně vmícháme.
Předvaříme hranolky - asi 5-10 minut do poloměkka, zcedíme je a necháme na papírové utěrce vychladnout a oschnout.
Porce ryby osušíme, v papírové utěrce z nich vymačkáme přebytečnou vodu, obalíme v mouce a pak v těstíčku. Smažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Po usmažení necháme na papírové utěrce odsát tuk. Ještě horké usmažené porce ryb mašlovačkou potíráme vinným octem, rozmíchaným v poměru 1:1 s vodou (kvasný ocet nedávejte, získali byste chuť znojemských okurek:D)
Stejně tak dozlatova usmažíme předvařené hranolky a dáme do misky vyložené papírovou utěrkou, osolíme.
Do majolky přidáme prolisované vejce, šalotku spolu s okurkou a kapary nasekáme nadrobno. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.