Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
1,5 hrnku mandlí
3/4 hrnku strouhaného kokosu
7 velkých (medjoul) měkkých datlí
3 lžíce kokosového oleje
2 - 3 lžíce kvalitního (ideálně fairtrade) kakaa
Krém:
200 g (bio)tofu natural
3/4 hrnku kešu ořechů
šťáva z 1 velkého citrónu
3/4 hrnku mandlového mléka
semínka z vanilkového lusku
400 ml kokosového mléka skladovaná nejméně 4 hodiny v lednici - vyberte takové mléko, které dobře tuhne (doporučuji zn. Albert Quality)
javorový sirup nebo jiné sladidlo
7 zralých fíků
250 g ostružin
opražené lískové ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si formu na koláč s vyndávacím dnem.

  2. Mandle (můžete použít natural nebo lehce opražené) a kokos vložte do mixéru (typu sekáček - foodprocessor) a rozmixujte na jemnou moučku.

  3. Přidejte kokosový olej a kakao a párkrát zapulzujte mixérem. Nakonec přidejte datle (nezapomeňte z nich vyndat pecku!).

  4. Pokud nejsou vaše datle měkké, doporučuji je před přípravou krátce namočit do horké vody.

  5. Opět zapněte mixér a vše rozmixujte do jemně lepivé hmoty. Přendejte do formy na koláč a co nejlépe do ní těsto vtlačte. Snažte se ho opravdu utěsnit, aby se po upečení korpus nedrobil.

  6. Vložte do trouby a pečte 10 - 15 minut. Bedlivě korpus sledujte, aby se nepřipálil! Poznáte to tak, že začne příliš hnědnout na vyvýšených krajích.

  7. Řiďte se také čichem. Když to voní pěkně, koláč vyndejte, protože hrozí, že se z libé vůně brzy stane spálenina. Korpus nechte chladnout na lince a připravte krém.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!