Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g fazolí namočených den předem
150 g kořenové zeleniny
40 g uzené prorostlé slaniny
3-4 stroužky česneku
1 střední cibule
1 malá cibule
1 vrchovatá lžička hladké mouky - polévka nemá být moc hustá
2 bobkové listy
celý pepř, min. 10 kuliček i víc
červená mletá sladká paprika
1 lžička pálivé papriky, kdo má rád ostré
Halušky:
60 g másla
60 g hrubé mouky
1 dl mléka
sůl
1 vajíčko
nastrouhaný muškátový oříšek (kousek)
strouhanka na zahuštění
trošku nasekané zelené petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Fazole vaříme ve stejné vodě, ve které byly na noc namočeny, přidáme celý pepř, jeden celý stroužek česneku, kůži ze slaninky a bobkové listy.

  2. Přidáme jednu celou malou cibuli.

  3. Když jsou fazole zpola uvařené, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu a nakrájíme slaninu na kostičky.

  4. Na pánvi osmahneme slaninu a přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, asi deset minut pomalu opékáme do barvičky, když je málo tuku ze slaniny, tak můžeme přidat lžíci oleje.

  5. Pak přidáme nadrobno nakrájenou střední cibuli a chvilku opečeme, nakonec vložíme nadrobno nakrájené zbylé stroužky česneku.

  6. Už jenom velice krátce osmahneme a přidáme mouku, rozmícháme a dáme dolů z ohně.

  7. Za chvilku přidáme červenou mletou papriku, promícháme a přidáme k fazolím. Dovaříme do měkka, dosolíme a necháme odpočinout.

  8. Pak vyndáme kůži ze slaniny, přidáme nebo zavaříme halušky a podáváme.

  9. Halušky (Polévka je výborná i bez halušek): Mouku nasucho opražíme na pánvi, až začne vonět, zalijeme mlékem a přidáme máslo a uvaříme hustou kaši.

  10. Osolíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a nastrouhaný muškátový oříšek, vše rozmícháme a nakonec přidáme strouhanku a drobně nasekanou petrželku. V původním receptu je, že vykrajujeme lžičkou a zavaříme přímo do polévky.

  11. Já udělám malé kuličky v průměru asi 15 mm a zavařím do hovězího bujonu. Po vyplavání vaříme 10 minut. Dělám vždycky víc, aby zbylo do mrazáku, protože tuhle fazolovou polévku vařím snad každý měsíc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!