Empanada (slaný koláč) s hovězím masem a sýrem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 250-300 g hovězího masa (předem namletého)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 2 plátky čedaru
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- špetka cukru
- 1 lžíce obyčejné hořčice
- 1 lžička worcestru
- půl lžičky granulovaného česneku
- chilli dle chuti
- špetka koření 5 vůní
- 2 rozválená listová těsta
- 1 malé vejce
- sezam na posyp
Postup Empanada (slaný koláč) s hovězím masem a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Do pánve dáme rozehřát olej a necháme zesklovatět nasekanou cibuli. Přidáme maso a orestujeme. Hotové maso přendáme do větší misky, přidáme sůl, koření, worcester, hořčici, protlak a cukr. Místo protlaku lze dát kečup, ale pak vynecháme cukr a koření 5 vůní. Chilli a česnek dáme podle chuti, přidáme nastrouhaný čedar, promícháme a necháme vychladnout. Zapneme troubu na 200°C.
Z každého listového těsta postupně vyřízneme dva kruhy a každý rozdělíme na čtvrtiny. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a na každou čtvrtinu dáme cca 1 lžíci masové náplně. Přeložíme do trojúhelníku a okraje přitiskneme vidličkou.
Všechny trojúhelníky dáme na plech vyložený pečícím papírem, propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Potřeme vejcem, posypeme sezamem (kdo má alergii může použít kmín) a dáme péct asi 15 minut dorůžova podle trouby.
Podáváme teplé se zeleninovým salátem, ale i studené jsou velmi dobré. Dávají se 4 kousky na porci. Můžeme udělat z poloviční dávky a 1 těsta, ale většinou i ze 2 těst (16 ks) je málo.