Empanada (slaný koláč) s hovězím masem a sýrem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

250-300 g hovězího masa (předem namletého)
1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
2 plátky čedaru
1 lžička soli
špetka čerstvě mletého pepře
2 lžíce rajčatového protlaku
špetka cukru
1 lžíce obyčejné hořčice
1 lžička worcestru
půl lžičky granulovaného česneku
chilli dle chuti
špetka koření 5 vůní
2 rozválená listová těsta
1 malé vejce
sezam na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Do pánve dáme rozehřát olej a necháme zesklovatět nasekanou cibuli. Přidáme maso a orestujeme. Hotové maso přendáme do větší misky, přidáme sůl, koření, worcester, hořčici, protlak a cukr. Místo protlaku lze dát kečup, ale pak vynecháme cukr a koření 5 vůní. Chilli a česnek dáme podle chuti, přidáme nastrouhaný čedar, promícháme a necháme vychladnout. Zapneme troubu na 200°C.

  2. Z každého listového těsta postupně vyřízneme dva kruhy a každý rozdělíme na čtvrtiny. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a na každou čtvrtinu dáme cca 1 lžíci masové náplně. Přeložíme do trojúhelníku a okraje přitiskneme vidličkou.

  3. Všechny trojúhelníky dáme na plech vyložený pečícím papírem, propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Potřeme vejcem, posypeme sezamem (kdo má alergii může použít kmín) a dáme péct asi 15 minut dorůžova podle trouby.

  4. Podáváme teplé se zeleninovým salátem, ale i studené jsou velmi dobré. Dávají se 4 kousky na porci. Můžeme udělat z poloviční dávky a 1 těsta, ale většinou i ze 2 těst (16 ks) je málo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!