Editiny plundrové rohlíčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky (220 g do těsta + 30 g do másla)
110-120 g vody
70 g másla (20 přímo do těsta + 50 na zabalení do těsta)
špetka soli
10 g cukru
10-13 g droždí
Na potření a posyp:
troška mléka
moučkový cukr
mák

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, cukru, trochy mouky (z odváženého, nachystaného) a droždí umícháme kvásek a necháme ho 10 minut pracovat. Zatím z másla oddělíme 50 g a do změklého zapracujeme necelých 30 g mouky z našich nachystaných 250 g.

  2. Do kvásku pak přidáme zbytek mouky, změklých zbylých 20 g másla, sůl a robotem (nebo ručně) vymísíme těsto, které necháme asi hodinu v lednici.

  3. Chladné a přesto už trochu nakynuté těsto rozválíme, doprostřed rozetřeme máslo s moukou a zabalíme jako listové těsto - všchny čtyři cípy doprostřed a spojit. (Máslo by mělo mít přibližně stejnou teplotu jako těsto, do kterého ho balíme.) Rozválíme na delší plát, poskládáme na třetiny a znovu dáme do lednice.

  4. Po 30-40 minutách těsto znovu rozválíme, poskládáme a opět uložíme na 30 minut do chladu lednice.

  5. Válení a skládání pak ještě jednou zopakujeme, těsto znovu necháme v lednici odpočinout a pak už ho zpracujeme. Vyválíme ho na tenký plát, podélně rozkrojíme na 3 pásy a každý z nich na trojúhelníky (celkem 12).

  6. Z každého trojúhelníku smotáme rohlíček, při motání stále popotahujeme cíp, aby byl pás těsta co nejdelší. Všechny rohlíčky necháme nakynout na plechu s pečicím papírem nebo fólií (asi 30 minut), potřeme mlékem, oslazeným cukrem a posypeme celým mákem.

  7. Vložíme do trouby vyhřáté na 250°C, po 3-5 minutách teplotu snížíme na 210-220°C a dopečeme - přibližně 10-12 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!