Editčiny hřebeny

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
250 g másla (Hery)
1 žloutek
špetka soli
125 ml mléka
lžička cukru
citronová kůra
16-18 g čerstvého droždí
Nádivka:
1 bílek
cukr
rum
citronová kura
150 g mletých ořechů

Postup přípravy receptu

  1. 1/3 mouky (cca 130 g) zpracujeme s nastrouhaným (drobně nasekaným) tukem a uložíme do chladna.

  2. Do mléka přidáme cukr, 2-3 lžíce z odvážené mouky a droždí, umícháme a necháme ho v teple vzejít. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které také uložíme do chladu - i tam bude kynout.

  3. Po krátkém nakynutí těsto rozválíme, položíme na něj tukový bochánek, zabalíme do těsta a opatrně rozválíme do obdélníku. Složíme ho na třetiny, pak vzniklou užší nohavici lehce rozválíme (aby byla plošší) a také natřikrát složíme. Zabalené těsto uložíme na 30 minut kynout do lednice.

  4. Odpočinuté těsto opět rozválíme a složíme - třikrát do nohavice, tu pak lehce poválet a také natřikrát složit. Znovu odložíme do lednice na 30 minut.

  5. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme a popřekládáme potřetí a v lednici necháme už jen 10-15 minut.

  6. Těsto vyválíme na maličko pomoučněném stole do plátu, rozdělíme na obdélníčky (8-12), naplníme je ořechovou nádivkou, kterou připravíme smícháním všech surovin dohromady a obdélníčky přehneme. Oba okraje k sobě lehce přitiskneme a nožíkem nakrájíme zuby.

  7. Hřebeny necháme na plechu dokynout, můžeme (a nemusíme) je svrchu potřít vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě dorůžova (200°C).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!