Editčiny hřebeny
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla (Hery)
- 1 žloutek
- špetka soli
- 125 ml mléka
- lžička cukru
- citronová kůra
- 16-18 g čerstvého droždí
- Nádivka:
- 1 bílek
- cukr
- rum
- citronová kura
- 150 g mletých ořechů
Postup Editčiny hřebeny
Postup přípravy receptu
-
1/3 mouky (cca 130 g) zpracujeme s nastrouhaným (drobně nasekaným) tukem a uložíme do chladna.
Do mléka přidáme cukr, 2-3 lžíce z odvážené mouky a droždí, umícháme a necháme ho v teple vzejít. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které také uložíme do chladu - i tam bude kynout.
Po krátkém nakynutí těsto rozválíme, položíme na něj tukový bochánek, zabalíme do těsta a opatrně rozválíme do obdélníku. Složíme ho na třetiny, pak vzniklou užší nohavici lehce rozválíme (aby byla plošší) a také natřikrát složíme. Zabalené těsto uložíme na 30 minut kynout do lednice.
Odpočinuté těsto opět rozválíme a složíme - třikrát do nohavice, tu pak lehce poválet a také natřikrát složit. Znovu odložíme do lednice na 30 minut.
Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme a popřekládáme potřetí a v lednici necháme už jen 10-15 minut.
Těsto vyválíme na maličko pomoučněném stole do plátu, rozdělíme na obdélníčky (8-12), naplníme je ořechovou nádivkou, kterou připravíme smícháním všech surovin dohromady a obdélníčky přehneme. Oba okraje k sobě lehce přitiskneme a nožíkem nakrájíme zuby.
Hřebeny necháme na plechu dokynout, můžeme (a nemusíme) je svrchu potřít vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě dorůžova (200°C).