Džem z rakytníku

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 litr šťávy z rakytníku
1 kg cukru
2 ks želírfix 1:1

Postup přípravy receptu

  1. Nastříhám větve rakytníku na 20ti cm kousky, dám do mrazáku a druhý den jen oklepu. Rakytník opláchnu a nechám ještě do druhého dne v lednici na sítu, aby vytekla všechna voda, to je důležité. Zastudena ponorným mixérem rozmixuji a propasíruji.

  2. Na jeden litr šťávy jsem dala 1 kg cukru (může se dát méně) a 2 ks želírfixu 1:1. Snažím se nevařit, jen to nechám pomalu táhnout než se cukr rozpustí. Před bodem varu (ale nevadí, když varem přejde), dám do skleniček a obrátím dnem vzhůru.

  3. Dělám to takto již několik let a je tak správně hustý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!