Džem- letní směs

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

200 g rybíz
200 g maliny
200 g ostružiny
200 g borůvky
200 g jahody (nebo podobná kombinace jiného ovoce, celkem 1 kg)
šťávu z 1 citronu
1 sáček Želírfixu 2:1
500 g krystalového cukru
lžíce Brandy nebo jinou náhražku

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce promícháme, větší kousky překrojíme, čtvrtinu dáme stranou, zbytek nasypeme do kastrolu.

  2. Ovoce v kastrolu zakapeme citronem a rozmačkáme, přidáme želírfix rozmíchaný se dvěma lžícemi cukru a dobře promícháme.

  3. Směs uvedeme do varu (nejlépe ve větším nerezovém hrnci se silným dnem) a přidáme zbytek ovoce a cukr, povaříme 4 - 5 minut, při vaření občas sundáme pěnu z povrchu.

  4. Přimícháme lžíci brandy, směsí naplníme do skleniček, zavíčkujeme, zasterilujeme nebo otočíme na 5 minut dnem vzhůru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!