Dýňovo-kakaový chlebík
Recepty, MoučníkySuroviny
- Tmavé těsto:
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 170 g hladké pšeničné mouky
- 6 g kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce práškového kakaa
- Světlé těsto:
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 150 g dýně Hokaido
- 150 ml mléka
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 10 g kypřícího prášku do pečiva
Postup Dýňovo-kakaový chlebík
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravím tmavé těsto. Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně při mírném šlehání přidávám vejce. Mouku smíchám s práškem do pečiva a kakaem ve vedlejší míse. Do vyšlehané máslové směsi vliji mléko a postupně zamíchám směs s moukou. Troubu předehřeji na 180 °C. Chlebovou formu vyložím pečícím papírem, těsto do ní rozetřu a povrch těsta uhladím. Formu s těstem vložím do předehřáté trouby a peču 15 minut. Upečený kakaový chlebíček nechám vychladnout. Po vychladnutí ho rozdrobím na menší kousky a odložím vedle do misky.
Teď udělám světlé těsto. Dýni nakrájím na kostky a uvařím ji do měkka. Uvařenou dýni rozmixuji na hladké pyré tyčovým mixérem. Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně zašlehám vejce. Do směsi přidám dýňové pyré, mléko a postupně zamíchám mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Dle chuti můžete dodat i oříšky, či semínka:) Chlebovou formu vyložím pečicím papírem a třetinu těsta dám do formy. Nyní zde vysypu rozdrobené tmavé těsto. Zbytek světlého těsta naliji do formy. Formu vložím do znovu rozehřáté trouby a peču cca 35 minut. Chlebíček nechám chvíli ve formě a poté ho vyklopím na mřížku a nechám úplně vychladnout. Před podáváním pocukruji.