Dýňové placičky
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- cca 350 g kulatozrnné rýže
- zeleninový vývar na uvaření rýže
- menší dýně Hokkaido (ta má měla průměr asi 9 cm)
- 2 menší mrkve
- svazek jarní cibulky
- kolem 150 g dobrého sýra (můžete použít ementál, goudu nebo jako já hermelín - samozřejmě bez příchutě)
- 2 vejce
- strouhanka
Postup Dýňové placičky
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme v dostatečném množství zeleninového vývaru (řiďte se návodem na obalu). Než nám rýže zchladne, nastrouháme si mrkev na hrubém struhadle, jarní cibulku nakrájíme na kolečka a dýni nakrájíme na menší kostičky (dýně Hokkaido se neloupe - krájení jde sice ztuha, ale slupka, která po uvaření krásně změkne, v sobě ukrývá nejvíce vitamínů).
Veškerou zeleninu osmahneme s trochou oleje na pánvi - stačí 7 minut. Poté ji podlijeme trochou vody (cca 100 - 150 ml) a podusíme doměkka. Do zchladlé rýže přistrouháme či přikrájíme sýr a rozklepneme vajíčka a promícháme.
Až bude zeleninka měkká, necháme ji chvilku odpočinout a pak přimícháme do rýže.
Důkladně promícháme a získáme tak krásnou oranžovou hmotu, do které přisypeme strouhanku dle potřeby (směs na karbanátky může trochu lepit) - stačila mi větší půlka čtvrtlitrového hrnečku (záleží na také na konkrétním druhu, který použijete).
Na pánev klademe malé karbanátky a pečeme pozvolna z obou stran. Podáváme je jen tak nebo se zeleninovým salátem anebo také s bramborovou kaší apod. Před podáváním je nezapomeňte osušit papírovým ubrouskem.