Dýňová polévka se smetanou a zázvorem

Recepty, Polévky

Suroviny

1 menší dýně (Hokkaido je ideální, ale může být i máslová)
1 litr zeleninového vývaru
250 ml smetany na šlehání
2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
sůl
pepř
opražená dýňová semínka (mohou být ale i pražené mandle nebo oříšky)

Postup přípravy receptu

  1. Vybranou dýni podélně rozřízneme, vydlabeme semínka a obě půlky položíme na plech řezem vzhůru a pečeme asi 30 minut na 200 °C, až se na slupce začnou dělat puchýřky.

  2. Kolem dýně můžeme nasypat vybraná a propláchnutá semínka, která nasolíme a pražíme na plechu o něco kratší dobu než dýně.

  3. Zchladlou upečenou dýni snadno oloupeme (Hokkaido nemusíme) a kusy dužiny pak rozmixujeme.

  4. Vložíme do hrnce, přilijeme vývar, přidáme sůl, pepř a lžičku zázvoru a necháme krátce povařit.

  5. Mezitím vyšleháme asi polovinu smetany a do již tuhé vmícháme lžičku zázvoru.

  6. Do hotové polévky nalijeme zbylou část smetany, necháme jen prohřát a hned naléváme do talířů.

  7. Do každého talíře dýňové polévky vložíme lžíci zázvorové šlehačky a ozdobíme několika praženými semínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!