Dýňová bublanina s borůvkou a citrusovým přelivem

Recepty, Moučníky

Suroviny

cca 700 g dýně Hokkaido (nastrouhané a semen zbavené)
400 g borůvek (mražených, ve vlastní šťávě)
Na těsto (hrnek o objemu 1/2 l):
1 hrnek špaldové mouky (lze nahradit polohrubou)
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku slunečnicového oleje
1 hrnek kefíru (ideálně domácí)
1/2 hrnku cukru krupice (pro diabetiky 3 střiky tekutého a 1 PL práškového diasladidla)
1 vanilkový cukr
1 zarovnaná PL skořice
4 vejce
citronová kůra z 1 citronu
citronová šťáva z 1 citronu
Na povrch upečeného koláče:
1 vanilkový cukr
šťáva z 1 pomeranče nebo citronu
můžeme posypat i moučkovým cukrem

Postup přípravy receptu

  1. Troubu vyhřejeme na 200°C.

  2. Suroviny na těsto pečlivě vymícháme v hladkou polotekutou směs.

  3. Velký pekáč vyložíme pečícím papírem (můžeme i vymazat a vysypat) a pečlivě na něj těsto nalijeme a rozetřeme. Na okrajích necháme mírně zvednuté, střed se pak pečením vyrovná. Posypeme dýní a borůvkami.

  4. Teplotu snížíme na 170°C a pečeme do růžova asi 35 minut. Já pekla 20 minut na horní a dolní ohřev a pak 10 minut. horkovzduchem. Poté jsem vypnula a nechala dojít.(Teplotu trouby volíme vždy dle své vlastní, teploty v receptu jsou orientační, takto peče má trouba.)

  5. Koláč pokapeme šťávou a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!