Dýně s kořenovou zeleninou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g dýně - oloupané
40 g petržele
60 g celeru
60 g mrkve
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžic oleje
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
1 bobkový list
1 smetana ke šlehání
cca 2 dl zeleninového vývaru
hladká mouka dle potřeby
sůl
cukr krupice
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji orestovat.

  2. Pak přidáme na kostky pokrájenou dýni, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka.

  3. Když je zelenina měkká, vyndáme kuličky koření s bobkovým listem a vše rozmixujeme (pokud nám nevadí v omáčce zelenina, nemusíme mixovat vůbec).

  4. Do omáčky nalijeme smetanu, dle potřeby zahustíme troškou mouky rozmíchané v malém množství vody, hustotu zredukujeme i vývarem dle potřeby, vše necháme provařit a nakonec dochutíme solí, cukrem a octem.

  5. Podáváme s knedlíkem, těstovinami, rýží... a přidat k ní můžeme i plátek vařeného nebo přírodně upraveného masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!