Dýně pečená s mletým masem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

malá dýně hokkaido
česnek
sůl (možno i vegeta, ale já vegetu nedávám)
rozmarýn
mleté maso ochucené jako na karbanátky
vařené fazolky
strouhaný sýr
olej

Postup přípravy receptu

  1. Dýni hokkaido o průměru cca 15 cm důkladně omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Vybereme semeník a začneme tvořit: česnekem utřeným se solí vnitřek obou polovin dýně důkladně vymažeme a to i na jejich cca centimetrových okrajích. Takto vymazané bábovičky ve stejném rozsahu posypeme vegetou. (Kdo neuznává vegetu, mírně přisolí). Na dno báboviček nasypeme trochu rozmarýnu.

  2. Nyní budeme potřebovat mleté maso, které upravíme stejným způsobem, jako když děláme karbanátky (karbanátky se připravují různě, já do nich přidávám syrovou drobounce pokrájenou cibuli a pro účel naplnění báboviček nesmí chybět hořčice). Nyní mletým karbanátkově upraveným masem vnitřek báboviček naplníme tak, aby maso kopírovalo vnitřek báboviček asi tak o síle 2 cm. V bábovičkách musí zůstat stále ještě důlek. Tento důlek naplníme fazolkami uvařenými v zeleninovém vývaru (vývar slijeme a použijeme na polévku) a fazolky promícháme s trochou se solí utřeného česneku. Fazolkami naplníme důlek do kopečka. Posypeme bohatou vrstvou čerstvé bazalky a strouhaným sýrem.

  3. Hlubší pekáček vyložíme pečícím papírem, lehce ho potřeme olejem a bábovičky do něj vložíme. Zapékáme při cca 190 stupních C asi tři čtvrti hodiny. Na talíři bábovičku obložíme krájenými rajčaty, krájenými paprikami a krájenými okurkami.

  4. Brambory nepřidáváme, protože pečená dýně dokonale supluje brambory a celková váha jedné hotové bábovičky činí skoro tři čtvrti kg. Po jejím snězení by odfukoval i těžce upracovaný dřevorubec. Proto jako přílohu volíme jakkoli upravenou, ale už jen čerstvou syrovou zeleninu.

  5. Fantazii se meze nekladou, proto lze v důlku bábovičky využít i vařenou a v osmažené strouhance promíchanou krájenou brokolici, květák, nebo jen rozklepnuté vajíčko.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!