Dvoubarevné Margot řezy - píchané

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g másla nebo Hery - změklé
180 g cukru krupice
6 ks vajec
350 g polohrubé mouky
1 ks prášku do pečiva
8 lžic mléka
Dále:
4 lžíce strouhaného kokosu (vrchovaté)
50 g margotky - nastrouhané
1 lžíce kakaa
cca 3 lžíce mléka
Poleva:
80 g másla - rozpustit
80 g moučkového cukru
30 g kakaa
cca 2,5 lžíce hnědého rumu nebo vroucí voda
Dohotovení:
strouhaný kokos
tuk a mouka na vymazání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme vejce, polohrubou mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše dobře promícháme a těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme kakao, kokos, nastrouhanou Margotku a trochu mléka na zředění těsta.

  2. Světlé těsto rozetřeme na dno vymazaného a vysypaného plechu. Tmavé těsto nandáme po hromádkách na světlé těsto. Bude se nám tak lépe roztírat na světlém těstě. Těsta je na plechu poměrně málo, ale pečením nabyde.

  3. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 25-30 minut, než se těsto začně odlepovat od okrajů, pak vyzkoušíme špejlí.

  4. Do horkého koláče uděláme špejlí nebo vidličkou dírky, aby poleva zatekla i do koláče.

  5. Na polevu v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr, kakao, rum (vodu) a dobře rozmícháme. Tekutinu přidáváme postupně, dle hustoty polevy. Musí být středně hustá, aby mohla zatéct i do koláče.

  6. Polevou politý koláč posypeme kokosem a necháme vychladnout. Pak nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!