Dvou-celerová polévečka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1/2 větší bulvy celeru
- 4 řapíky z řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 lahůdková cibulka
- pár plátků šunky, nebo šunkového salámu dle chuti
- zeleninový vývar
- štipec muškátového květu
- větvička libečku
- citronová šťáva
- pár lžic kysané smetany-nemusí být
- jíška-olej+hladká mouka, nebo jíška hotová koupená
- pažitka
- olej
- sůl
Postup Dvou-celerová polévečka
Postup přípravy receptu
-
Oba celery, mrkev a brambory si po očištění nakrájíme na proužky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a lahůdkovou cibulku na kolečka jen zelenou část si oddělíme a dáme až po uvaření polévky.
Cibuli si mírně opečeme na trošce oleje, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, 5 minut restujeme a promícháváme, aby se nám zeleninka nepřichytávala, pak zalijeme zeleninovým vývarem, dáme libeček, muškát a vaříme.
Než je všechno měkké uděláme si z oleje a hladké mouky jíšku, kterou si naředíme v malém množství polévky, rozmícháme aby nebyly žmolky a vlijeme do polévky, dochutíme solí, citronovou šťávou a můžeme doladit kysanou smetanou, ale není to nutné.
Máme-li dochuceno, chvíli povaříme, vypneme a do polévky dáme zelenou část lahůdkové cibulky, nasekanou pažitku a na proužky nakrájenou šunku.