Dvou-celerová polévečka

Recepty, Polévky

Suroviny

1/2 větší bulvy celeru
4 řapíky z řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
2 brambory
1 mrkev
1 cibule
1 lahůdková cibulka
pár plátků šunky, nebo šunkového salámu dle chuti
zeleninový vývar
štipec muškátového květu
větvička libečku
citronová šťáva
pár lžic kysané smetany-nemusí být
jíška-olej+hladká mouka, nebo jíška hotová koupená
pažitka
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Oba celery, mrkev a brambory si po očištění nakrájíme na proužky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a lahůdkovou cibulku na kolečka jen zelenou část si oddělíme a dáme až po uvaření polévky.

  2. Cibuli si mírně opečeme na trošce oleje, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, 5 minut restujeme a promícháváme, aby se nám zeleninka nepřichytávala, pak zalijeme zeleninovým vývarem, dáme libeček, muškát a vaříme.

  3. Než je všechno měkké uděláme si z oleje a hladké mouky jíšku, kterou si naředíme v malém množství polévky, rozmícháme aby nebyly žmolky a vlijeme do polévky, dochutíme solí, citronovou šťávou a můžeme doladit kysanou smetanou, ale není to nutné.

  4. Máme-li dochuceno, chvíli povaříme, vypneme a do polévky dáme zelenou část lahůdkové cibulky, nasekanou pažitku a na proužky nakrájenou šunku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!