Dvojctihodná crostata po česku

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g nesoleného rozpuštěného másla (možno použít i tuky na pečení, např. Heru)
3 žloutky
citronová kůra
špetka soli
Maková náplň:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
250 ml mléka
strouhaný perník
švestková povidla
lžička rumu
Tvarohová náplň:
1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
1 žloutek
1 vanilkový cukr
rozinky
jahodová marmeláda
švestková povidla
bílek
plátky mandlí navrch

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem.

  2. Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme.

  3. Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout.

  4. Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky.

  5. Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále.

  6. Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte.

  7. Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou.

  8. Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit.

  9. Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta.

  10. Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala).

  11. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí.

  12. Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut. Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!