Dušené vepřové maso s kedlubnou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 300 g vepřové maso - plec, karé, krkovice, kýta
- 1 větší kedlubna
- 30 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 cibule
- 1 větší stroužek česneku
- snítka tymiánu nebo majoránka či rozmarýn - dle chuti
- sůl
- drcený kmín
- mletý pepř
- vývar dle potřeby
- jíška nebo hladká mouka s vodou
Postup Dušené vepřové maso s kedlubnou
Postup přípravy receptu
-
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou šalotku dosklovata. Přidáme pokrájené osolené, opepřené a mírně pokmínované maso, které za občasného promíchání necháme zatáhnout.
K masu přidáme nasekaný česnek s tymiánem a ještě vše krátce osmažíme do rozvonění. Pak přilijeme vývar, jen tolik, aby bylo maso ponořené a dusíme téměř do změknutí masa, za občasného promíchání a případného podlití vývarem.
Ke konci dušení přisypeme k masu oloupanou, na kostičky či nudličky pokrájenou kedlubnu a dodusíme vše doměkka. Vyndáme snítku z tymiánu, dle chuti dosolíme, opepříme, zahustíme jíškou nebo záklechtkou a krátce provaříme.
Podáváme s bramborami, noky, těstovinami, knedlíkem...