Dušené hlávkové zelí - maďarské

Recepty, Přílohy

Suroviny

800 g zelí červeného nebo bílého
2-2,5 velkých PL krystalového cukru
4-5 velkých PL oleje (ne olivového) nebo sádla
1 velká cibule
3-4 ČL kmínu
2,5 PL lžíce octa
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Zelí a cibuli nakrájíme najemno a připravíme k ruce. Na sporák dáme ohřát hrnec, nasypeme cukr. Když začíná karamelizovat, trošku promíchneme vařečkou a karamelizujeme dál až do barvy tmavého lesního medu. Ihned přidáme olej nebo sádlo, tím se to ochladí, přidáme kmín, promícháme a okamžitě přidáme cibulku. Kmín a cibulku osmažíme ve směsi oleje a karamelu za stálého míchání dorůžova. Postupně pak přidáváme zelí, mícháme a každou várku zelí osolíme. Přidáme ocet. Až je vše v hrnci, přidáme deci vody. Pomalu na mírném plameni dusíme a chutnáme, jestli je to dost slané, kyselé a sladké. Zelí musí mít velice vyváženou chuť, aby z něj byla opravdu chutná příloha. Tento recept je na řízné dochucené a velice dobré zelí. Mně se to podařilo až s tímto receptem!

  2. Když je zelí měkké a potřebujeme ho zahustit, rozmícháme kousek másla s hladkou moukou a před dokončením přidáme do zelí. Máslo tu sladkokyselou chuť zjemní, kdo má rád řízné zelíčko, už máslo nepřidává. Hodí se k vepřovému, huse a kachně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!