Dušená hovězí kližka na špeku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

850 g hovězí kližky
85 g uzeného špeku
350 g cibule
25-30 g česneku
rozmarýn dle chuti
sůl
pepř mletý
vývar nebo voda, dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme lehce dozlatava pokrájenou cibuli. Během smažení pokrájíme kližku na větší kostky, osolíme, opepříme a po osmažení cibule přidáme maso do hrnce též osmažit ze všech stran. Během smažení přidáme drobně nasekaný rozmarýn a ke konci smažení i nasekaný oloupaný česnek.

  2. Promícháme, necháme rozvonět, přilijeme cca 1,5 dl vývaru nebo vody a na mírném plameni a pod poklicí za občasného promíchání a případného podlití dusíme maso doměkka. Masové kostky by se neměly rozpadat, ale pod hranou vidličky by se měly nechat rozpůlit. Prostě šťavnaté a jemné jako dortík:).

  3. Maso během dušení nepodléváme příliš, pouze tolik, aby se nám tvořil z rozdušené cibule a česneku sosík. Pokud budeme chtít více sosu a přilijeme i více tekutiny, zahustíme šťávu maličko jíškou a necháme provařit. Dle chuti případně ještě osolíme a opepříme a můžeme podávat.

  4. K dušené kližce se hodí noky, rýže, brambory, ale klidně i bramborová kaše. Prostě uděláme takovou přílohu, která nám vyhovuje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!