Duháčkovy vanilkové sušenky

Recepty, Pro děti

Suroviny

80 g moučkového cukru
300 g polohrubé mouky (hladká by byla lepší, no ale nebyla:-))
100 g másla
6 lžic plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
1/4 kypřícího prášku
potravinářská či přírodní barviva dle fantazie

Postup přípravy receptu

  1. Rozpusťte máslo, přidejte k němu mléko a moučkový cukr a vyšlehejte do pěny. Poté přimíchejte zrníčka z vanilkového lusku, mouku a kypřící prášek, a vypracujte těsto podobné například lineckému. Pokud to bude potřeba, přidejte ještě další mouku. Nechte vychladit.

  2. Pokud budete chtít těsto barvit, rozdělte na části podle vybraného počtu barev a obarvěte potravinářským barvivem. Můžete vyzkoušet i některé přírodní metody (např. červená řepa apod. - neměla jsem na tyto pokusy doma bohužel žádné suroviny). Opět nechte vychladit.

  3. Duhování je poněkud složitější nebo jsem možná jen nepřišla na tu správnou metodu:-) Z těsta jsem vždy uválela váleček od každé barvy, rukama co nejvíce přitlačila k sobě a opatrně rozválela na plát silný cca 0,5 cm. Pokud vám bude držet těsto pohromadě alespoň natolik, abyste z něj dokázali vykrajovat, bude to fungovat. Drobné odchylky řešit nemusíte, těsto se v troubě ještě trošku speče a sušenky by se vám rozpadnout neměly.

  4. Z těsta jsem vykrajovala sklenicí kolečka, která jsem vždy rozkrojila napůl a ozdobila očičkem z Lentilek. Pokud budete chtít jít do detailu a použít cukrářská očka, která jsou na úvodní fotografii, nepečte je, roztekly by se (fakt jsem si to na celém jednom plechu vyzkoušela:-)). Přilepte je cukrářským lepidlem (v podstatě tekutý cukr) až na hotové sušenky.

  5. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 180°C přesně osm minut. Dobu pečení uzpůsobte zkušenostem s vaší vlastní troubou, ale snažte se sušenky nepřepéct - byly by tvrdé a ztratily by barvu.

  6. Typově tyto sušenky i přesto patří mezi tvrdší, čili doporučuji je podávat spíše starším dětem. Uložte je do krabice s kouskem jablka. Za pár dnů se uleží a změknou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!