Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na základ:
350 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
75 g cukru krupice
150 g másla pokojové teploty
1 vejce
Na dokončení:
50 g mandlových lupínků nebo hrubě mletých lískových oříšků
Náplň maková:
200 g mletého máku
250 ml mléka
75 g cukru krupice
kůra z poloviny citronu
Náplň tvarohová:
250 g tvarohu (kostka)
200 ml zakysané smetany
50 g cukru
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
30 ks švestek (čerstvé nebo mražené půlené) nebo 20 ks meruněk

Postup přípravy receptu

  1. Začneme náplněmi: mák krátce povaříme v mléce s cukrem, přidáme nastrouhanou kůru a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a pudinkovým práškem a necháme stranou. Čerstvé ovoce omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Měla jsem švestky z mrazáku.

  2. Zapneme troubu na 180°C a uděláme drobenku. V míse smícháme sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce a rukou promícháme. Z hotové drobenky odebereme cca 1/3 a k ní přidáme mandlové lupínky (na švestkový), nebo lískové oříšky (na meruňkový). Ostatní drobenku, zhruba 2/3, nasypeme rovnoměrně na plech (32 x 23 cm) vyložený papírem na pečení a trochu rukou přimáčkneme.

  3. Na drobenku rozetřeme stěrkou makovou náplň, na ni poklademe do řad ovoce a to pokryjeme tvarohovou náplní. Lehce stěrkou uhladíme a posypeme drobenkou s mandlemi nebo oříšky podle druhu ovoce. Pečeme 35-40 minut dorůžova. Necháme vychladnout a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!