Drobenkový koláč (nejen) s borůvkami - z remosky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Drobenka:
300 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
1 ks vanilkového cukru
půl prášku do pečiva
100 g změklého másla
1 vejce
Dále:
350-400 g borůvek
400 ml mléka (nebo jogurt či tvaroh)
1 vanilkový pudink
cca 2 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme drobenku: Do mísy nasypeme mouku, cukry a kypřidlo, přidáme změklé máslo a vejce. Ze všeho mezi prsty užmouláme sypkou drobenku (je-li třeba, pokud je směs hodně sypká, přidáme po kapkách trochu mléka).

  2. Remosku o průměru cca 30-33 cm vyložíme pečícím papírem, na dno nasypeme necelé 3/4 drobenky, na kterou nalijeme buď uvařený teplý pudink z půllitru mléka s cukrem a pudinkem, nebo slazený jogurt, rozmíchaný se dvěma lžícemi pudinku, případně mlékem (cca 1dl) naředěný oslazený tvaroh, do kterého jsme vmíchali lžíci pudinku. Náplň pod borůvky můžeme dát dle chuti, každý co má rád nebo co má právě po ruce.

  3. Na náplň nasypeme borůvky (rozmrazené nebo čerstvé), nasypeme na ně zbylou drobenku, remosku zaklopíme, zapneme a pečeme cca 35 minut dozlatova.

  4. Pokud chceme péct klasicky v troubě, určitě můžeme, jen musíme dobu pečení pohlídat a troubu předem předehřát na cca 170 stupňů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!