Dortořez s vůní východu

Recepty, Moučníky

Suroviny

Ořechová směs:
150 g usekaných ořechů
30 g másla
5 PL cukru krupice
2 PL medu
Na těsto:
3 vejce
150 g cukru
2 dcl oleje
150 g polohrubé mouky
50 g žitné mouky
50 g pšeničné celozrnné mouky
1/2 KL kardamomu
1 KL sušené pomerančové kůry (Kotányi)
1/2 KL mletého badyánu
1 pomeranč (na strouhanou kůru)
hrst hrozinek
1 PL kandované citronové kůry (vrchovatá)
1 PL kandované pomerančové kůry (vrchovatá)
2 střední mrkvičky na jemno nastrouhané
1 banán (na kostičky pokrájený)
1/2 prášku do pečiva
Na krém:
1 vanilkový pudinkový prášek
400 ml mléka
1 kostka másla
1 červený tvaroh
2 PL cukru krupice
2 PL cukru moučka
1 PL rumu (vaječného koňaku)
Na posyp:
kokos (kokosové lupínky)
strouhaná čokoláda
ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, cukr, olej, koření, sušenou i čerstvou kůru z pomeranče pořádně vyšleháme. Do směsi přidáme mrkvičku na jemno a ještě prošleháme.

  2. Na ořechovou směs si na pánvičce rozpustíme cukr na zlatavý karamel, přidáme med, máslo a nakonec ořechy. Důkladně promícháme a po lehkém zchladnutí vmícháme do vaječné směsi. Pomůžeme si šlehačem na nízké obrátky. Ořechová směs má totiž lepivou tendenci.

  3. Pak už ručně vmícháme pokrájený banán, mouky a prášek do pečiva.

  4. Pečeme cca na 160°C. Ozkoušíme upečenost špejlí, zda je po vytažení suchá.

  5. Na krém svaříme z mléko, cukr a pudink v hustou kaši, kterou necháme pod fólii vychladnout.

  6. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, přišleháme po lžících vanilkový pudink a nakonec vešleháme tvaroh.

  7. Korpus prořízneme, potřeme 2/3 krému. Zbytkem pomažeme zhora i z boků. Vršek jsem posypala jemným kokosem a boky pokryla kokosovými lupínky. Nechat pěkně do druhého dne usadit, ztuhnout a rozležet vůně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!