Dortík nejen pro nejmenší

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

Korpus:
5 vajec
15 dkg cukru krupice
12 dkg hladké mouky
3 dkg kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Krém:
2 mascarpone 250 g
1 smetana na šlehání 33%
cukr moučka dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků dáme špetku soli a šleháme je na nejvyšší výkon. Až bude sníh téměř hotový, přisypáváme cukr a šleháme do té doby, než se na metlách začnou tvořit špičky.

  2. Pak zašleháme žloutky, promíchané s olejem a nakonec zlehka vmícháme mouku, promísenou s kakaem.

  3. Těsto jsem rozetřela na 2 menší plechy, vytřené máslem. Jsou s nepřilnavým povrchem, kdo nemá, vyloží pečícím papírem, který je dobré také zlehka potřít. Pečeme na 160 st., poměrně krátce, až se těsto odlepí od krajů a nelepí na špejli, je hotové.

  4. Během chladnutí plátů dáme do robotu nebo misky 2 celá mascarpone a do nich vlijeme 1 smetanu. Zapneme na nejvyšší výkon a šleháme do zhoustnutí. Nakonec zašleháme moučkový cukr.

  5. Na tácek položíme plát těsta a celý ho ozdobíme krémem. Položíme na něj druhý plát a zdobení opakujeme. Dozdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem a nebo dle vlastní fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!