Dortík Esterhazy
Recepty, DortySuroviny
- pláty (10 ks o průměru 12cm)
- 6 bílků (nebo 7-M)
- 125 g lískových ořechů
- 125 g cukru
- 40 g hladké mouky
- 10 g vanilkového cukru
- špetka soli
- krém
- (6 žloutků) (nebo 7-M)
- 125 g cukru
- 150 g másla
- 25 g lískových ořechů
- 20 g meruňkové marmelády
- bílá poleva
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička teplé vody
- čokoládová dekorace
- 30 g hořké čokolády
- 1 lžička oleje
Postup Dortík Esterhazy
Postup přípravy receptu
-
Lískové oříšky dáme na plechu (spolu se 100 g, které potřebujeme do krému a kolem dortu) o trouby a pečeme při 175°C zhruba 10-15 minut, až se rozvoní a ztmavnou. Lepší je pečlivě sledovat troubu, protože se mohou snadno spálit. Necháme vychladnout.
Je důležité tento krok nevynechat, díky procesu pečení získají ořechy vůni potřebnou pro tento dort.
75 g ořechů dáme stranou a posekáme (na boky dortu).
Zbytek rozemeleme na prášek, ale pozor, ať to nepřeženete a oříšky nezačnou mít konzistenci spíše másla.
Z mletých ořechů dáme stranou 25 g do krému.
V míse z bílků, cukrů a soli vyšleháme pevný sníh. Opatrně vmícháme ořechy a prosejeme mouku. Těsto spíše jen převracíme, abychom nevyhnali vzduch.
Na pečící papír nakreslíme 10 kružnic o průměru 12 cm. Otočíme papír, těsto rozdělíme do kružnic a lžící opatrně uhladíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 15-20 min. Těsto bude vypadat měkké, ale to chceme.
Když se ho dotknete, tak by ale nemělo lepit.
Upečené pláty vyndáme a necháme vychladnout.
Krém se vaří na páře, tudíž je potřeba hrnec a miska, která na něm bude držet, ale nesmí se dotýkat vroucí vody v hrnci. Na dno hrnce tedy dáme vodu a přivedeme k varu.
Mezitím v míse mixérem vyšleháme žloutky s cukrem po dobu asi 30 sec.. Umístíme na páru a za stálého opatrného míchání vaříme 15 min.
Uvařenou směs znovu šleháme 30 sec. mixérem.
Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pomalu začneme vmíchávat máslo.
Jakmile je krém hladký a nadýchaný, přidáme mleté oříšky a zamícháme.
Opatrně sundáme pláty z pečícího papíru a rozdělíme na 2 dortíky po 5 plátech. Všechny pláty slepíme krémem, horní vrstvu položíme spodní stranou nahoru a už nemažeme. Dortíky dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.
Vychlazený dort potřeme na vrchu marmeládou. Stačí tenká vrstva, která pokryje plát. Dáme na 30 min vychladit.
Nejdříve připravíme čokoládu, kterou stačí rozpustit a promíchat s olejem.
V misce rozmícháme ingredience na polevu dohladka. Tato část je velmi ošemetná kvůli konzistenci. Směs musí být krémová, ale ne vodnatá.
Nyní už jen stačí nalít polevu, čokoládou nakreslíme 3 soustředné kruhy, dřevěnou špejlí uděláme několik linek z kraje do středu a v meziprostoru naopak. Boky dortu obložíme sekanými ořechy.
Necháme odpočinout v lednici po dobu 24 hod.