Dortík Esterhazy

Recepty, Dorty

Suroviny

pláty (10 ks o průměru 12cm)
6 bílků (nebo 7-M)
125 g lískových ořechů
125 g cukru
40 g hladké mouky
10 g vanilkového cukru
špetka soli
krém
(6 žloutků) (nebo 7-M)
125 g cukru
150 g másla
25 g lískových ořechů
20 g meruňkové marmelády
bílá poleva
50 g moučkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička teplé vody
čokoládová dekorace
30 g hořké čokolády
1 lžička oleje

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky dáme na plechu (spolu se 100 g, které potřebujeme do krému a kolem dortu) o trouby a pečeme při 175°C zhruba 10-15 minut, až se rozvoní a ztmavnou. Lepší je pečlivě sledovat troubu, protože se mohou snadno spálit. Necháme vychladnout.

  2. Je důležité tento krok nevynechat, díky procesu pečení získají ořechy vůni potřebnou pro tento dort.

  3. 75 g ořechů dáme stranou a posekáme (na boky dortu).

  4. Zbytek rozemeleme na prášek, ale pozor, ať to nepřeženete a oříšky nezačnou mít konzistenci spíše másla.

  5. Z mletých ořechů dáme stranou 25 g do krému.

  6. V míse z bílků, cukrů a soli vyšleháme pevný sníh. Opatrně vmícháme ořechy a prosejeme mouku. Těsto spíše jen převracíme, abychom nevyhnali vzduch.

  7. Na pečící papír nakreslíme 10 kružnic o průměru 12 cm. Otočíme papír, těsto rozdělíme do kružnic a lžící opatrně uhladíme.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 15-20 min. Těsto bude vypadat měkké, ale to chceme.

  9. Když se ho dotknete, tak by ale nemělo lepit.

  10. Upečené pláty vyndáme a necháme vychladnout.

  11. Krém se vaří na páře, tudíž je potřeba hrnec a miska, která na něm bude držet, ale nesmí se dotýkat vroucí vody v hrnci. Na dno hrnce tedy dáme vodu a přivedeme k varu.

  12. Mezitím v míse mixérem vyšleháme žloutky s cukrem po dobu asi 30 sec.. Umístíme na páru a za stálého opatrného míchání vaříme 15 min.

  13. Uvařenou směs znovu šleháme 30 sec. mixérem.

  14. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pomalu začneme vmíchávat máslo.

  15. Jakmile je krém hladký a nadýchaný, přidáme mleté oříšky a zamícháme.

  16. Opatrně sundáme pláty z pečícího papíru a rozdělíme na 2 dortíky po 5 plátech. Všechny pláty slepíme krémem, horní vrstvu položíme spodní stranou nahoru a už nemažeme. Dortíky dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.

  17. Vychlazený dort potřeme na vrchu marmeládou. Stačí tenká vrstva, která pokryje plát. Dáme na 30 min vychladit.

  18. Nejdříve připravíme čokoládu, kterou stačí rozpustit a promíchat s olejem.

  19. V misce rozmícháme ingredience na polevu dohladka. Tato část je velmi ošemetná kvůli konzistenci. Směs musí být krémová, ale ne vodnatá.

  20. Nyní už jen stačí nalít polevu, čokoládou nakreslíme 3 soustředné kruhy, dřevěnou špejlí uděláme několik linek z kraje do středu a v meziprostoru naopak. Boky dortu obložíme sekanými ořechy.

  21. Necháme odpočinout v lednici po dobu 24 hod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!