Dort zahrada
Recepty, DortySuroviny
- 3 korpusy:
- 12 vejce
- 750 dkg moučkového cukru
- 900 g polohrubé mouky
- 1,5 kypřícího prášku
- 300 g horké vody
- 300 g oleje
- 12 lžíce studené vody
- Krém_Alžírská káva:
- 1 práškový vanilkový pudink
- 250 ml mléka
- 50 g 100% tuku
- 2 velké lžíce instantní kávy
- 1 lžička mleté nevařené kávy
- 1,5 másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 dcl vaječného koňaku
- Vanilkový krém:
- 2 másla
- 2 vanilkové pudinky
- 160 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 0,5 l mléka
- 20 dkg bílé čokolády(dala jsem Orionku)
- Vrchní čokopotah:
- 400 g čokoládové polevy
- 6 lžic obilného sirupu
- rumová tresť
- broskvový kompot
- ananasový kompot
- potah a ozdoby Smartflex Velvet
Postup Dort zahrada
Postup přípravy receptu
-
Každý korpus ochucen z prvního korpusu odebrány 3 PL mouky a nahrazeny 3 PL mletých ořechů. Z druhého korpusu odebrány 2 PL mouky a nahrazeny 2 PL kakaa a ochuceno rumovou trestí. Třetí korpus ochucen vanilkovou trestí, kandovanou pomerančovou kůrou a želatinovými kuličkami.
Žloutky vyšlehat s polovinou cukru do bělavé pěny. Pomalu přidáváme horkou vodu, potom olej, mouku smísenou s práškem a příchutí. Bílky,špetku soli a studenou vodu vyšleháme do hustého sněhu. Pak zašleháme zbytek cukru.
Nakonec opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Vystříkáme plech s vysokým okrajem sprejem na pečení. Nalijeme směs a pečeme v troubě na 150°C dorůžova.
Krém Alžír: Svaříme pudink z mléka, cukru, instantní kávy a na závěr do horkého dáme tuk a rozmícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólii a necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po částech a zašleháváme schladlý pudink s kávou. Nakonec tenkým pramínkem vlíváme a zašleháváme koňak. Kdyby se krém srazil, rozpustíme plátek 100% tuku a zašleháme do krému.
Vanilkový krém s bílou čokoládou: Pudinky svaříme v mléku do husté hmoty. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólií a necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs.
Čoko potah: Čokoládu rozpustit v horké vodě, sirup nahřát v mikrovlnce, ochutit rumovou trestí a smíchat s rozpuštěnou čokoládou. Míchat až se začne oddělovat od mísy. Dát odležet do chladu. Před použitím lehce nahřát v mikrovlnce.
Upečené korpusy nechat odležet do druhého dne. Pak ořezat do požadovaných tvarů. Jednu stranu pomazat krémem, poklást ovocem a přiklopit, stranu pokropit šťávou z kompotu.
Přiklopit a dělat stejně další patro. Dát zatuhnout. Další den omazat krémem a nechat zatuhnout. A pak už jen dle chuti potahovat a tvořit ozdoby.