Dort zahrada

Recepty, Dorty

Suroviny

3 korpusy:
12 vejce
750 dkg moučkového cukru
900 g polohrubé mouky
1,5 kypřícího prášku
300 g horké vody
300 g oleje
12 lžíce studené vody
Krém_Alžírská káva:
1 práškový vanilkový pudink
250 ml mléka
50 g 100% tuku
2 velké lžíce instantní kávy
1 lžička mleté nevařené kávy
1,5 másla
120 g moučkového cukru
1 dcl vaječného koňaku
Vanilkový krém:
2 másla
2 vanilkové pudinky
160 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
0,5 l mléka
20 dkg bílé čokolády(dala jsem Orionku)
Vrchní čokopotah:
400 g čokoládové polevy
6 lžic obilného sirupu
rumová tresť
broskvový kompot
ananasový kompot
potah a ozdoby Smartflex Velvet

Postup přípravy receptu

  1. Každý korpus ochucen z prvního korpusu odebrány 3 PL mouky a nahrazeny 3 PL mletých ořechů. Z druhého korpusu odebrány 2 PL mouky a nahrazeny 2 PL kakaa a ochuceno rumovou trestí. Třetí korpus ochucen vanilkovou trestí, kandovanou pomerančovou kůrou a želatinovými kuličkami.

  2. Žloutky vyšlehat s polovinou cukru do bělavé pěny. Pomalu přidáváme horkou vodu, potom olej, mouku smísenou s práškem a příchutí. Bílky,špetku soli a studenou vodu vyšleháme do hustého sněhu. Pak zašleháme zbytek cukru.

  3. Nakonec opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Vystříkáme plech s vysokým okrajem sprejem na pečení. Nalijeme směs a pečeme v troubě na 150°C dorůžova.

  4. Krém Alžír: Svaříme pudink z mléka, cukru, instantní kávy a na závěr do horkého dáme tuk a rozmícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólii a necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po částech a zašleháváme schladlý pudink s kávou. Nakonec tenkým pramínkem vlíváme a zašleháváme koňak. Kdyby se krém srazil, rozpustíme plátek 100% tuku a zašleháme do krému.

  5. Vanilkový krém s bílou čokoládou: Pudinky svaříme v mléku do husté hmoty. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólií a necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs.

  6. Čoko potah: Čokoládu rozpustit v horké vodě, sirup nahřát v mikrovlnce, ochutit rumovou trestí a smíchat s rozpuštěnou čokoládou. Míchat až se začne oddělovat od mísy. Dát odležet do chladu. Před použitím lehce nahřát v mikrovlnce.

  7. Upečené korpusy nechat odležet do druhého dne. Pak ořezat do požadovaných tvarů. Jednu stranu pomazat krémem, poklást ovocem a přiklopit, stranu pokropit šťávou z kompotu.

  8. Přiklopit a dělat stejně další patro. Dát zatuhnout. Další den omazat krémem a nechat zatuhnout. A pak už jen dle chuti potahovat a tvořit ozdoby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!