Dort vinný sud se sektem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
250 g krupicového cukru
14 lžic vody
14 lžic oleje
3/4 prášku do pečiva
300 g polohrubé mouky
kakao
mleté ořechy
Krém:
500 ml mléka
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
100 g tuku Omega nebo Iva
2 vanilkové cukry
500 g másla
20 lžic moučkového cukru
rum
rybízová marmeláda
Potahovací hmota:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy nebo kakaem a vodu. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 160°C 45-50 minut. Upekla jsem 1 ořechový a 1 kakaový.

  2. Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.

  3. Vychladlé dorty dvakrát prořežeme a slepujeme marmeládou a krémem na střídačku ořechový a kakaový. Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.

  4. Mezitím si připravíme potahovací hmotu: cukr 2 x prosejeme přes síto, mléko stačí 1 x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5 x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.

  5. Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!