Dort s vůní Karibiku

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 celá vejce
2 bílky
6 lžic cukru
50 g mletých mandlí
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
Náplň 1:
1 kompotovaný ananas (kousky)
200 ml ananasového džusu nebo šťáva z kompotu
6 plátků čiré želatiny
Náplň 2:
250 ml mléka
1 ananasový pudink
2 lžíce cukru
2 lžíce bílého rumu (lze vynechat)
2 žloutky
1 vanička polotučného tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
čerstvý ananas
jahody
strouhaný kokos
meduňka

Postup přípravy receptu

  1. Vejce postupně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. 2 žloutky zatím odložíme stranou. Ze zbývajících čtyř žloutků a z cukru vyšleháme pěnu. Bílky rovněž vyšleháme a opatrně vmícháme do žloutkové hmoty.

  2. Přidáme mleté mandle, opět zlehka promícháme a nakonec po částech vsypeme prosátou mouku. Po řádném, ale opatrném promísení dáme hotové těsto do dortové formy a upečeme na 170°C. Upečený korpus dáme vychladnout.

  3. Mezitím připravíme náplně: na první dáme do šťávy nebo džusu nabobtnat želatinu asi na 10 minut. Poté ji mírně zahřejeme a mícháme, až se plátky želatiny zcela rozpustí.

  4. Přidáme na malé kousky pokrájený kompotovaný ananas a vlijeme do kulaté formy o stejném nebo o něco menším průměru, než je náš korpus a dáme do lednice ztuhnout.

  5. Na druhou náplň uvaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Po uvaření vložíme nádobu s pudinkem do studené vody, přidáme žloutky a mícháme, dokud není pudink vlažný. V této chvíli do něj zamícháme tvaroh a rum. Nakonec přidáme ušlehanou smetanu.

  6. Vychladlý korpus jednou prořízneme, spodní díl vrátíme do formy a namažeme asi 2/3 krému. Z lednice vyndáme ztuhlou želatinovo-ananasovou placku, uvolníme ji z formy a položíme na krém.

  7. Navrch ještě malinko pomažeme krémem a zaklopíme horním dílem. Zlehka přitlačíme a dáme do chladu. Nakonec celý povrch dortu pomažeme zbylým krémem, okraje posypeme kokosem a dort dozdobíme čerstvým ananasem, jahodami a meduňkou nebo mátou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!