Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
2 větší vejce
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
malá špetka (mezi 2 prsty) soli
Krém:
1 šlehačka Rama Cremefine
500 g hustého bílého jogurtu
1 želatinový ztužovač za studena (Dr. Oetker)
moučkový cukr podle chuti (ale ani nemusí být)
250 g mletých oříšků (měla jsem lískové)
Ozdoba:
250 - 300 g marcipánu (nejlépe pravého)
100 g kvalitní hořké čokolády (čokoládová modelovací hmota)
2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu nebo tekutého medu
olej

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, do bílků dáme sůl a vyšleháme na hodně tuhý sníh. Pak postupně lehce smícháme žloutky, sníh a prosátou mouku, vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180°C, upečené poznáme pomocí zapíchnuté špejle.

  2. Krém: šlehačku ušleháme podle návodu, jogurt vyklopíme do větší mísy a rozšleháme. Ztužovač rozmícháme ve vlažné vodě podle návodu na sáčku a ihned zašleháme do jogurtu a přimícháme ušlehanou šlehačku. Dosladíme podle chuti a nakonec vmícháme strouhané oříšky. Natřeme na korpus a necháme v chladnu ztuhnout.

  3. Marcipán rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, zarovnáme okraje a toto kolo přeneseme na krém.

  4. Čokoládová hmota: čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vmícháme sirup v pokojové teplotě a ihned vylijeme na potravinovou fólii potřenou olejem. Necháme úplně vychladnout, zabalíme a uložíme do chladničky.

  5. Tím ji máme připravenou pro další práci. Pak ji stačí jen krátce nahřát v mikrovlnce, propracovat (aby se nelepila, pomůže ruce pomazat olejem) a můžeme s ní pracovat jako s marcipánem, jen musíme pracovat rychleji, teplem rukou taje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!