Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 2 větší vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- malá špetka (mezi 2 prsty) soli
- Krém:
- 1 šlehačka Rama Cremefine
- 500 g hustého bílého jogurtu
- 1 želatinový ztužovač za studena (Dr. Oetker)
- moučkový cukr podle chuti (ale ani nemusí být)
- 250 g mletých oříšků (měla jsem lískové)
- Ozdoba:
- 250 - 300 g marcipánu (nejlépe pravého)
- 100 g kvalitní hořké čokolády (čokoládová modelovací hmota)
- 2 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu nebo tekutého medu
- olej
Postup Dort s ořechovo-jogurtovým krémem a marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, do bílků dáme sůl a vyšleháme na hodně tuhý sníh. Pak postupně lehce smícháme žloutky, sníh a prosátou mouku, vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180°C, upečené poznáme pomocí zapíchnuté špejle.
Krém: šlehačku ušleháme podle návodu, jogurt vyklopíme do větší mísy a rozšleháme. Ztužovač rozmícháme ve vlažné vodě podle návodu na sáčku a ihned zašleháme do jogurtu a přimícháme ušlehanou šlehačku. Dosladíme podle chuti a nakonec vmícháme strouhané oříšky. Natřeme na korpus a necháme v chladnu ztuhnout.
Marcipán rozválíme na moučkovým cukrem poprášeném válu, zarovnáme okraje a toto kolo přeneseme na krém.
Čokoládová hmota: čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout na pokojovou teplotu, vmícháme sirup v pokojové teplotě a ihned vylijeme na potravinovou fólii potřenou olejem. Necháme úplně vychladnout, zabalíme a uložíme do chladničky.
Tím ji máme připravenou pro další práci. Pak ji stačí jen krátce nahřát v mikrovlnce, propracovat (aby se nelepila, pomůže ruce pomazat olejem) a můžeme s ní pracovat jako s marcipánem, jen musíme pracovat rychleji, teplem rukou taje.