Dort s mašlí

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
100 g vody
100 g oleje
250 g polohrubé mouky
200 g krystalového cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžíce kakaa (kvalitního)
Náplň:
(Do dortu jsem použila náplň šlehačkovou - z rostl šlehačky Hulalá viz obrázek)
(Do spodní bílé vrstvy jsem přidala)
250 g měkkého nízkotučného tvarohu
pokrájené jahody
Do další vrstvy krému jsem přidala kakao
(Neuvádím množství použité šlehačky - záleží na každém kolik krému vyšlehá)
Šlehačka Hulalá jde nahradit Ramou Cremefine na šlehání
na ozdobu:
1 balení pralinek
tyčinky (Kaufland)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

  2. K žloutkům přidáme olej, vodu a rozšleháme v napěněnou hmotu.

  3. Přidáme cukr, přesátou mouku s práškem do pečiva, vanilk. cukr.

  4. Vše promícháme a nakonec spojíme s našlehanými bílky.

  5. Hmotu si rozdělíme na dvě části - do jedné přidáme kakao.

  6. Do vymazané a moukou (hrubou) vysypané dortové formy doprostřed klademe pořád na jedno místo střídavě tmavou a světlou hmotu. Tím se nám v korpusu utvoří letokruhy, které jsou velmi hezké při rozkrojení dortu. Těsto uhladíme.

  7. Dáme péci - záleží na troubě každého z nás - já asi tak cca 25-30 minut při 200 stupních. Mám ale stará plynová kamna - těžko radit. Je-li korpus pečený zjistíme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed, pokud je suchá po vytažení - máme pečeno - pokud ne - chvíli ještě pečeme.

  8. Po vystydnutí korpus rozkrojíme na tři díly - pomůžeme si nožem, korpus nejprve nařízneme (jemně) po obvodu, vložíme níti a pomocí nítě korpus dokrojíme. (Tím, že si oba konce po zavedení do rýhy od nože prohodíme mezi sebou třeba zleva doprava).

  9. Spodní bílá vrstva krému: Do spodní bílé vrstvy jsem přidala 250 g tvarohu. Natřela slabou vrstvu, pokladla rozkrájenými čerstvými jahodami, natřela opět slabou vrstvou krému. Přikryla 2 částí korpusu.

  10. Kakaová vrstva krému: Do ušlehané šlehačky jsem přidala jeden a půl lžíce kakaa. Natřela a přikryla 3 částí korpusu.

  11. Celý dort jsem potřela bílou šlehačkou, po obvodu ozdobila trubičkami (Kaufland), převázala mašlí, dozdobila pralinkami a zbytkem šlehačky. Dala ztuhnout do lednice do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!