Dort s krémem z bílé čokolády

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec (bílky zvlášť)
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml horké vody
2 lžíce kakaa
Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový pudink
100 g moučkového cukru
1 bílá čokoláda
250 g másla
Ostatní:
marmeláda
banán
jahody
rum (na pokapání korpusu)
Marcipán:
300 g moučkového cukru
150 g sušeného polotučného mléka
1 lžička oleje
1 lžička mandlové tresti
2 lžičky medu
trochu vody (asi 11 lžiček) - na tvarování růží a postaviček stačí míň vody, na potažení je potřeba trochu měkkčí

Postup přípravy receptu

  1. KORPUS: Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a druhou polovinu zašleháme do bílků. Přidáme vanilkový cukr, olej, vodu (v této fázi už beru vařečku s míchám ručně), mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme našlehané bílky. Oddělíme 1/3 těsta a do té dáme kakao. Korpusy světlý a tmavý pečeme zvlášť. Světlý korpus po vychladnutí rozřízneme na dva v půlce.

  2. KRÉM: Z mléka uvaříme pudink dle návodu, jak začne houstnout přidáme rozlámanou bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění, pak sundáme ze sporáku a vmícháme větší kousek másla. Necháme vychladnout a občas zamícháme, aby se neutvořil škraloup. Do vychladlého pudinku zašleháme máslo pokojové teploty a cukr.

  3. MARCIPÁN: Vše smícháme dohromady a vytvoříme tvárnou hmotu (jde hůř k sobě, chce to chvilku trpělivostí a hnětení). Cukr a sušené mléko musí být přesypané, jinak jsou ve vyváleném marcipánu vidět hrudky. Hmotu podsypáváme cukrem (přesypaným) a vyválíme. Navineme na váleček a přesuneme na dort, který musí být pomazaný krémem, aby marcipán přilnul k dortu.

  4. Dolů dáme světlý korpus, pokapeme rumem, natřeme marmeládou, dáme jahody a na to krém, potom dáme tmavý korpus, opět pokapeme rumem, potřeme marmeládou, poklademe banány nakrájené na kolečka, dáme krém a nahoru dáme druhý světlý korpus, který potřeme krémem. Potom potřeme krémem i boky dortu, potáhneme marcipánem. Ozdoby lepíme zbylým krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!