Dort s karamelovým přelivem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
1,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
3/4 hrnku mléka
1/4 hrnku oleje
3 vejce
1 lžička skořice
2 lžičky kakaa
1 prášek do pečiva
Jablka:
3 pevná jablka
1/4 hrnku cukru
1/2 hrnku vody
1 lžíce másla
špetka skořice
Vanilkový krém:
200 g másla
6 lžic cukru
1 vanilkový pudink
250 ml mléka
Karamel:
3/4 hrnku krystalového cukru
1/4 hrnku smetany
špetka soli
1 lžíce rumu
1/4 hrnku vody

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Zapneme si troubu na 180°C. Dortovou formu vymažeme máslem či jiným tukem a vysypeme strouhankou.

  2. Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme olej, vejce, mléko a dobře vyšleháme ručním šlehačem. Nalijeme do formy a pečeme cca 40-45 minut.

  3. Jablka: Mezi tím si na pánev nalijeme vodu, nasypeme cukr a přivedeme k varu. Potom do ní vhodíme máslo, necháme rozpustit a přihodíme jablka okrájená a nakrájená na plátky + špetku skořice. Dusíme dokud se nevyvaří veškerá voda a dáme vychladit.

  4. Krém: V menším kastrolku připravíme z mléka a pudinkového prášku hustý pudink a dáme vychladit. V misce necháme změknout máslo, přidáme cukr, vychladlý pudink a šlehačem vyšleháme do krému.

  5. Karamel: Na pánev či do kastrolku dáme cukr, vodu a necháme roztopit a zkaramelizovat do světle hnědé barvy (ke konci radši uberte teplotu, aby se cukr nezačal přepalovat). Pomalu přidáme smetanu, rum, sůl, promícháme a necháme přejít varem.. Vychladlý korpus potřeme krémem, poklademe jablky a přelijeme karamelem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!