Dort s hortenziemi

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus od Isindy:
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
pár kapek rumové tresti
špetka soli
Na vanilkový krém s bílou čokoládou:
1 máslo
1 vanilkový pudink
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
0,25 l vody
10 dkg bílé čokolády
višňový kompot
trochu rumu
potahová hmota Smartflex velvet

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.

  6. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.

  7. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

  8. Postup na krém: Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólií a necháme schladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs

  9. Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky.

  10. Spodní části namažeme krémem, poklademe višněmi. Příklopnou část lehce pokropíme šťávou z kompotu s trochou rumu. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme.

  11. Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout.

  12. Ztuhlý korpus potáhneme rozválenou potahovkou, uhladíme. Dozdobíme dle možností a fantazie, pokud máme nějaká vykrajovátka. Kvítky přilepujeme rozehřátými kousky potahovky.

  13. Na polokopulku rozválím kousek hmoty a na třeba otočené mističce vytvarujeme. Naděláme otvory na kvítka a necháme zaschnout. Po uschnutí posadíme na dort, přichytíme na povrch kvítky a lístečky.

  14. Kolem dortu uválíme váleček, dle možností vymačkáme ozdobný lem a doladíme vzhled dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!